بازاریابی در رویداد یا بازاریابی رویدادی؛ نکات مهم برای یافتن سرنخ در رویدادها

بازاریابی در رویداد یا بازاریابی رویدادی؛ نکات مهم برای یافتن سرنخ در رویدادها

احتمال می‌دهم شما از آن دست افرادی هستید که در رویدادهای مختلفی شرکت می‌کنید، دامنه‌ی ارتباطاتی وسیعی دارید و یا به‌تازگی یکی از علاقه‌مندان شرکت در ایونت‌ها و رویدادهای حوزه‌ی کسب‌وکار شده‌اید. تعریفی که ما در وزیری دیجیتال مارکتینگ از بازاریابی در رویداد یا بازاریابی رویدادی داریم؛ سرگرمی‌ جدی‌ای  است که در فضایی به شدت تعاملی فرصت‌های بی‌نظیری قابل شکار است.

شرکت‌کردن در رویدادها روشی عالی برای پیدا‌کردن ارتباطات جدید و ملاقات با مشتریان بالقوه است. اما چگونه می‌خواهید یک روز از یک کنفرانس را به سرمایه‌گذاری موفقی تبدیل کنید که به جذب مشتری منتهی می‌شود؟ ما در اینجا نکاتی آورده‌ایم که به شما در برنامه‌ریزی برای روز مراسم و انجام کارهای بعد از آن کمک می‌کند.

آغاز بازاریابی در رویداد از قبل از رویداد آغاز می‌شود

بازاریابی رویدادی یا بازاریابی در رویداد3

 مطمئن شوید که در همایش درستی شرکت کرده‌اید. قبل از خرید بلیت، درباره‌ی همایش، سخنرانان و مهمانان احتمالی تحقیق کنید تا مطمئن شوید فرصت مناسبی پیش روی شما قرار گرفته است. در فضای آنلاین با مردم صحبت کنید. شبکه‌سازی بسیار قبل از واردشدن به این فضا باید انجام بگیرد.

همایش را از طریق شبکه‌های اجتماعی پیدا کنید، به هشتگ‌ها دقت کنید و وارد مباحث احتمالی پیرامون آن همایش شوید. به فهرست افراد شرکت‌کننده، سخنرانان مهمان یا افرادی که در شبکه‌ی اجتماعی برای شرکت در همایش اعلام آمادگی کرده‌اند، خوب نگاه کنید. افرادی که قصد دارید با آن‌ها صحبت کنید، از قبل شناسایی کنید.

حتما بخوانید: بهبود عملکرد کمپین‌های تبلیغاتی از طریق مدل‌گذاری تخصیص‌دادن (attribution)

صنعت‌ها را جست‌وجو کنید. مطمئن شوید از آخرین اخبار پیرامون آن صنعت مطلع هستید. اطلاعات مناسب و همسو با فرد هدف را پیدا کنید. این کار نشان می‌دهد شما از کار و چالش‌های آنان باخبر هستید.

اهدافی تعیین کنید. اهدافی هوشمندانه و قابل اندازه‌گیری از چیزی که می‌خواهید در طول روز به‌دست بیاورید، تعیین کنید. اهدافی که امیدوارید با رسیدن به آن‌ها به چیزی که می‌خواهید دست پیدا می‌کنید.

از زمان خود استفاده کنید. چیزهایی که می‌خواهید ببینید، برنامه‌ریزی کنید. سعی کنید ساختار شفافی از روز خود درست کنید؛ اما برای قرار ملاقات‌های مهم و مکالمات باارزش وقت بگذارید.

بازاریابی در رویداد بدون آمادگی تیم ممنوع

اگر با دیگر اعضای تیم خود به همایش می‌روید، از زمان استفاده کنید و آن‌ها را برای همایش توجیه کنید. بدین طریق همه از نقش و اهداف روزانه‌شان مطلع می‌شوند.

کاملاً آماده باشید. شما باید عرایض خود را جمع‌بندی کنید و بتوانید در عرض ۳۰ ثانیه نظر مخاطب را به خود جلب کنید. زمانی که آمادگی این کار را پیدا کردید، به مخاطبان و نیاز آن‌ها فکر کنید.

بازاریابی رویدادی در طول رویداد 

بازاریابی رویدادی یا بازاریابی در رویداد2

نکات اولیه را رعایت کنید. داشتن ظاهری آراسته و حضور به‌موقع در مراسم، از اصول اولیه است؛ اما اولین برخوردها به‌شدت مهم هستند.

بیشتر از آنکه حرف بزنید، گوش دهید. با دقت به حرف‌های دیگران گوش دهید. بدین طریق متوجه می‌شوید چگونه می‌توانید به آن‌ها کمک کنید و بعداً می‌توانید رابطه را بهتر مدیریت کنید.

حتما بخوانید: چگونگی وفادارکردن مشتری به برند از طریق بازاریابی ابزاری

یادداشت‌برداری کنید. بعد از هر مکالمه چند ثانیه را صرف یادداشت‌برداری از مکالمه‌ی برقرارشده کنید. تصور نکنید که بعداً همه‌چیز را به یاد خواهید داشت!

متقاعد‌کننده باشید. مکالمات را با ابراز تمایل به دنبال‌کردن قضیه بعد از همایش تمام کنید. این سرنخ‌ها بسیار کارگشا خواهد بود اگر طرف مقابل به شنیدن از جانب شما علاقه داشته باشد.

اگر قصد صحبت با یکی از سخنرانان را دارید، سعی کنید آن را برای زمانی تنظیم کنید که سخنران آمادگی صحبت دارد.

اجتماعی باشید. اگرچه قرار نیست همیشه به گوشی‌تان بچسبید، بررسی پست‌های ارسالی و واردشدن به بحث‌های شبکه‌های اجتماعی می‌تواند در شناسایی چهره‌ی شما نقش مؤثری ایفا کند.

بازاریابی در رویداد بعد از ایونت ادامه دارد

بازاریابی رویدادی یا بازاریابی در رویداد

کارهای بعدی خود را اولویت‌بندی کنید. سعی کنید بعد از همایش زمانی را صرف ارسال پیام کنید. اگر به‌دنبال سرمایه‌گذاری برای پیداکردن سرنخ هستید، سرمایه‌گذاری در زمان برای ساختن ارتباط مؤثر می‌تواند باارزش باشد.

با افرادی تماس بگیرید که آن‌ها را در رویداد ملاقات نکردید. اگر شانس صحبت‌کردن با بعضی افراد را در طول رویداد نداشتید، دنیا به آخر نرسیده است.  با آن‌ها تماس بگیرید و بگویید از اینکه آن‌ها را ملاقات نکردید متأثر هستید و این‌گونه مکالمه را شروع کنید. پیام‌های مصنوعی ارسال نکنید.

حتما بخوانید: ۶ ویژگی مهم برای مدیر دیجیتال مارکتینگ

از یادداشت‌های خود برای ارسال پیغام‌های گلچین‌شده و مفید استفاده کنید. برای مثال، به‌اشتراک‌گذاشتن مقاله‌ی مرتبط، بعضی نکات یا یک مورد مطالعه‌ی جالب می‌تواند مفید باشد.

اجتماعی بمانید. یکی از راه‌های پایداری روابط و مکالمات بعد از مراسم، به‌اشتراک‌گذاری برداشت خود در وبلاگ یا کانال‌های اجتماعی خود است.

موفقیت خود را بازبینی کنید. بررسی کنید و ببینید آن همایش ارزش وقت و پول شما را داشته است یا خیر.

ببینید آیا به اهداف خود رسیده‌اید یا نه. اگر به موفقیت دست پیدا نکردید، باید رویکرد خود را تغییر دهید یا رویداد دیگری را برای این کار انتخاب کنید.

شما آماده هستید! همچون بسیاری موارد، ایجاد سرنخ از رویدادها نیازمند تمرین است؛ اما با برنامه‌ریزی و تمرکز و بازبینی موفقیت‌های خود، بهترین شانس را برای سرمایه‌گذاری پرسود به خود می‌دهید.

با وی دیجیتال مارکتینگ خلاق تبلیغ کنید تا دیده شوید

ما در وی دیجیتال مارکتینگ به شما کمک می‌کنیم تا با مناسب‌ترین هزینه، بهترین نتیجه را در تبلیغات در گوگل، تبلیغات در اینستاگرام و… خود  بگیرید.

چقدر این پست مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

اشتراک مقاله:

حسین افسان
حسین متخصص تبلیغات گوگل ماست و تجربه زیادی هم توی تبلیغات فیسبوک داره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات وی دیجیتال مارکتینگ

99. آشنایی با کامیونیتی گوگل ادز و امکان پرسش و پاسخ

کامیونیتی گوگل ادز محیطی است که به کاربران امکان می‌دهد، تا اطلاعات و تجارب خود در زمینه تبلیغات را به اشتراک بگذارند و از دیگران سوالات خود را مطرح کنند. در این محیط می‌توانید از تجربیات دیگران بهره‌مند شده و سوالات خود را مطرح کنید تا جواب‌های کاربردی برای بهبود استراتژی تبلیغاتی‌تان در گوگل ادز بدست آورید.

98. بررسی گزینه های Pagespeed Insight برای افزایش سرعت صفحه و کم کردن هزینه گوگل ادز

Pagespeed Insight یک ابزار قدرتمند است که به شما کمک می‌کند سرعت بارگذاری صفحات وبتان را ارتقاء داده و همچنین هزینه‌های تبلیغات در گوگل ادز را کاهش دهید. با استفاده از این ابزار، می‌توانید به بهبود عملکرد وب‌سایت خود پرداخته تا تجربه کاربری بهتری داشته باشید و در عین حال، هزینه تبلیغات خود را به حداقل برسانید.

97. آموزش اجمالی UX در گوگل ادز

در گوگل ادز، UX یا تجربه کاربری، به بهبود رابطه بین مخاطبان و تبلیغات اختصاص دارد. این فرآیند شامل طراحی صفحات کاربری جذاب و بهینه، بهبود تجربه مشاهده تبلیغات و ارتقاء کیفیت کلی تجربه کاربری در تبلیغات گوگل است. تمرکز بر UX به کاربران کمک می‌کند تا با تبلیغات بهتر ارتباط برقرار کنند و به شرکت‌ها در دستیابی به اهداف تبلیغاتی کمک می‌کند.